Ce sunt acarienii si cum ii elimini din locuinta ta?

Acarienii, acele microorganisme enervante, care se aseamana cu paienjenii si se regasesc, inevitabil, peste tot prin locuinta ta. Acestia obisnuiesc sa traiasca in saltea, in asternuturi, in covoare si in orice spatiu care le poate asigura suficienta umiditate si le asigura hrana.

Din pacate, nu ai cum sa ii elimini pe toti, insa poti controla numarul lor. Daca sunt prea multi, exista mereu riscul de declansare a alergiilor, a astmului sau a eczemelor la nivelul pielii. Tocmai de aceea, este bine sa gasesti solutii impotriva lor.

Cum elimini acarienii din locuinta?

Un prim lucru pe care trebuie sa il faci este o curatenie riguroasa. De regula, acarienii traiesc in spatiile neaerisite si intunecate, precum salteaua de pat, pilotele, pernele, canapeaua din material textil sau covoarele. De asemenea, se regasesc si in filtrele de la aparatul de aer conditionat sau in cosuletele unde dorm animalele de casa.

Curatenia tuturor acestor elemente poate sa elimine o cantitate mare de acarieni. De asemenea, aerisirea lor poate sa fie foarte eficienta. Nu este suficienta o curatenie clasica, insa:

  • Foloseste un spray organic impotriva acarienilor, pe care il gasesti in magazinele de pestrepeller;
  • Spala asternuturile cat mai des la o temperatura inalta. Este bine sa schimbi asternutul o data la cateva zile si sa il speli la o temperatura de peste 60 de grade Celsius, in conditiile in care acarienilor nu le plac temperaturile extreme;
  • Foloseste doar detergenti cu efect antibacterian. Poti cauta solutii care contin ulei esential de eucalipt, deoarece sunt foarte eficiente;
  • Foloseste perne si pilote umplute cu fibre sintetice. De regula, acarienii stau doar in puf, evitand fibrele sintetice. Daca alegi fibre sintetice cu ioni de argint, rezultatele vor fi foarte bune.
  • Aspira frecvent salteaua pe care dormi. Aspiratorul poate sa fie un prieten de nadejde care te ajuta impotriva acarienilor. Daca ai unul dotat cu filtru HEPA, vei putea indeparta 99% din praf, polen si acarieni.
  • Fa curat in dulapuri! Chiar daca in dulap ai, de regula, haine curate, este bine sa faci curatenie atenta si sa lasi aerul sa circule. Ocazional, aspira toate colturile dulapului si asigura-te ca folosesti accesorii impotriva umezelii. Gasesti in comert destul de multe astfel de accesorii, unele mai ieftine, altele mai scumpe.
  • Aeriseste! Aerul curat poate sa te tina departe de acarieni, asadar, fa-ti timp si deschide geamul ori de cate ori ai ocazia sa o faci!