Cat de daunatoare sunt cartitele si cum scapi de ele?

Stiai ca o cartita se afla intre cele mai puternice 1% dintre animalele de pe Pamant? Este cat se poate de adevarat, in conditiile in care 99% dintre animale sunt mai mici decat un bondar. Nu este singurul lucru uimitor despre cartite, acestea fiind foarte misterioase, traind aproape mereu ascunse in galerii sub pamant si provocand din cand in cand daune culturilor.

Daca te-ai trezit cu un musuroi de cartita in curte insa, s-ar putea sa nu fie chiar atat de daunator precum ai crede. Desi este inestetic, musuroiul poate sa ajute solul sa obtina mai multi nutrienti si reduce numarul nevertebratelor din sol. Astfel, daca iti doresti un teren agricol cat mai bun, cartita s-ar putea sa te ajute.

Daca nu, le poti combate, insa poti face asta fara sa le omori. Vei gasi o multime de solutii in magazinele fitosanitare si de asemenea, vei descoperi o multime de variante recomandate in popor, unele mai eficiente decat altele.

Cum scapi de cartite?

O prima varianta este sa apelezi la repelenti si la substante care le deranjeaza pe micile vietuitoare. Exista aparate cu ultrasunete care le indeparteaza prin zgomot, exista aparate care genereaza mirosuri neplacute sau aparate care le deranjeaza fizic. Aceste solutii sunt eficiente, atat vreme cat acopera o suprafata mare de teren. In caz contrar, cartitele nu fac altceva decat sa sape alte tuneluri.

O alta solutie foarte buna este montarea unor garduri de plasa densa care intra pana la 80-100 de centimetri in pamant. Cartitele sapa rar la adancimi de peste 60 de centimetri, asadar, ar trebui sa fie o solutie foarte buna. In plus, aceste garduri le protejeaza foarte bine.

Nu in ultimul rand, exista capcanele mecanice. Acestea nu sunt tocmai recomandate insa, in conditiile in care le ranesc pe micile vietuitoare.

In popor circula tot felul de alte solutii impotriva cartitelor, cum ar fi pastilele de naftalina plasate in galerii, porumb introdus in motorina si apoi in galerii sau inundarea galeriilor. De asemenea, carbitul plasat in galerii si udat emana un gaz foarte puternic, daunator cartitelor. Acesta poate sa fie destul de periculos si pentru oameni, insa, fiind un puternic inflamabil. Tocmai de aceea, este recomandat sa nu se foloseasca surse de foc atunci cand se foloseste o astfel de solutie.